Racebeskrivelse

I forrige århundrede kendte man adskillige typer af Belgiske Hyrdehunde, men i 1870erne begyndte nogle opdrættere et målbevidst arbejde med de 4 varianter vi kender i dag.

Tervueren: Som er langhåret rød, rød/gul eller grå med sort maske og sorte hårspidser.

Groendal: Er langhåret og sort.

Malinois: Er korthåret rød/gul med sort maske.

Laekenois: Er ruhåret rød/gul med sort maske.

Belgiske hyrdehunde er nok en af de mest alsidige hunderacer der findes. I Danmark er der, i praksis, ikke længere brug for dens oprindelige egenskaber som fårehund. Men det har vist sig, at de samme egenskaber har gjort den endog særdeles egnet til samtlige discipliner indenfor hundesport.

Hvorfor er du interesseret i en Tervueren?

  • Er det fordi du/i syntes den er smuk?
  • Er det fordi du/i har set et 3-4 årigt barn som kan gøre alt ved sin hund?
  • Er det fordi du/i drømmer om at være ejer af en tophund på udstillingsområdet?
  • Eller er det fordi en Tervueren på grund af sit ” væsen” (utrolig opmærksom og aktiv udendørs, men meget rolig og næsten ”usynlig” indendørs) tiltaler netop dig/jer?

Så tillykke du/i har valgt den helt rigtige hund!

Helhedsindtryk og egenskaber

Det er en middelstor hund, intelligent, robust og alligevel elegant og ædel, med harmoniske former. Med dens stolte hovedføring bør den give et indtryk af den elegante robusthed, som virkelig kendetegner den virkelige gode brugshund. Med sit medfødte anlæg som hyrdehund forener den de bedste kvalifikationer som vogter af ejendom. Når der er brug for det er den ufortøvet en hårdnakket og modig forsvarer for sin herre/familie. Den er årvågen og opmærksom, dens blik er levende, spørgende og udtrykker intelligens. Tervueren har de seneste år gjort sig bemærket indenfor flere områder, hvor der kan være brug for en hunds hjælp. Den har en stor lærevillighed og koncentrationsevne, den bliver brugt som politi-, og narkohund. Som redningshund i

katastrofeområder, hvor den udviser stor pressionsevne, tålmodighed og udholdenhed. Den bliver også brugt som hjælp til handicappede og blinde. Indenfor brugshundesport er den også dygtig.

Farver, pels og størrelse

Rød – rød/gul – grå, alle med sorte hårspidser, lang og glat pels. Omkring hals og bryst en fyldig krave med underuld. Ben og hale godt behængt. Det er tilladt med lidt hvidt på poter og bryst. Små højt ansatte trekantede, opretstående ører. Den karakteristiske sorte maske, middelstore mandelformede øjne, flade muskuløse kinder, næseryggen lige – set i profil er den parallel med skallens forlængede linje. Middel næse, sort med åbne næsebor. Kort pels i hovedet, god muskuløs hals, brystet er ikke særlig bredt set forfra men heller ikke snævert, til gengæld dybt og langt som hos alle dyr med stor udholdenhed. Ryg, skulder og forben er lige, lange og muskuløse, bagbenene er kraftfulde med lave haser. Halen er kraftig ved roden og middellang, bæres i sabelform under hvile og lidt højere under bevægelse. Skulderhøjde: Tæver 56-62 cm. Hanner 60-66 cm. Vægten ligger mellem 24-35 kg.

Lidt om Tervueren

De fleste Tervueren bliver brugt som familiehunde hvilket de klarer med stort bravur. Det er en utrolig kærlig legekammerat for familiens yngste og en varm forsvarer af familiens medlemmer. Men glem ikke at det er en meget aktiv hund, der har brug for at bruge sine evner. Man skal være indstillet på at starte lydighedstræning tidligt og ikke lade sig ”køre om hjørner” med, da den er meget intelligent. Den er mere følsom end andre racer, og utrolig hengiven. Man må som det første afstå fra alle former for voldsom og korporlig afstraffelse, det er normalt heller ikke nødvendigt. Man lærer hurtigt at styre dem med stemmen og det er nu også det nemmeste og rareste. Man kan beskrive Tervueren som ”et stort blødt bomuldgarnsnøgle omkring en kerne hårdere end en diamant”. Den er meget lærenem men kommer før eller siden til et punkt, hvor den sætter spørgsmålstegn ved nødvendigheden af at udføre det lærte og da er det at ejerens humor og tålmodighed sættes på en svær prøve.

Opdrages den blidt og konsekvent, bliver det en god og trofast hund man altid kan stole på!!!!

Husk indlæring er hvalpekøbers ansvar!

Hvalpe og unghunde tager det for givet at hvis bare ” mor og far” er med, så er der ingenting der er farligt, sådan er det ikke med Tervueren, de stoler i al almindelighed kun på deres egne erfaringer. Hold derfor øjnene åbne for alt hvad den reagerer negativt overfor, og hvis man kan få den til at undersøge og forstå hvad det er, så vil den aldrig reagere negativt på samme måde overfor dét igen.

Der er et par specielle ting ved Tervueren, som nok ville være rare at vide på forhånd. Den har en speciel måde at udtrykke sig på. Mange Tervueren lægger ørerne ned når man snakker med dem, når de er glade eller når de skal koncentrere sig om nogle bestemte ting. Dét har den ulempe at mange tror at hunden har fået klø eller på anden måde er blevet håndsky, hvad det også kan betyde hos andre racer. En anden ting er at, nogle Tervueren smiler/viser glæde ved at blotte tænder på en lidt speciel måde. Mange bliver bange eller forskrækkede og tror at hunden truer og er gal og aggressiv. Men det er blot en måde for hunden at vise at, den ikke agter at true eller overtage kommandoen men blot at den er glad og ønsker kontakt. Da Tervueren knytter sig stærkt til sin ejer/familie og sjældent umiddelbart henvender sig til fremmede, er det som regel også sjældent at andre, ud over de nærmeste får lov at få at et af de charmerende ”tandsmil”. Generelt for denne race er, at når de er inde vil de helst ligge på det bare gulv, hvorimod mange andre racer gerne vil ligge i en kurv eller lignende. Hvilket umiddelbart ikke betyder meget, men for nye hundeejere kan det umiddelbart være spild af penge, prøv med et tæppe!

Held lykke med din/jeres Tervueren